عربستان سعودی که با پروژههای بلندپروازانهای مانند «لاین» و «مکعب» قصد دارد در آیندهای نهچندان دور این پادشاهی را به یک بهشت گردشگری تبدیل کند، برای رسیدن به این هدف تصمیم گرفته است شبکه حملونقل شهری خود را هم به طور جدی ارتقا دهد.
مقامهای عربستان سعودی بهعنوان بخشی از این تلاش، یک سیستم مترو بزرگ جدید بدون راننده افتتاح کردهاند که بهعنوان طولانیترین شبکه مترو جهان از این دست شناخته میشود.
به گزارش نیواطلس، مترو ریاض روز اول دسامبر با افتتاح سه خط آن شروع به کار کرده است و یک خط دیگر آن در ماه ژانویه افتتاح میشود. دو خط دیگر نیز بعد از آن افتتاح خواهد شد.
این پروژه که «ستون فقرات شبکه حملونقل عمومی در ریاض» توصیف شده، با طراحی پیشرفته و مشخصات فنی خاص، شامل شبکهای با شش خط مترو به طول ۱۷۶ کیلومتر و ۸۵ ایستگاه، مناطق کلیدی، مراکز تجاری و بناهای فرهنگی در سرتاسر پایتخت عربستان سعودی را به هم متصل میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این شبکه مترو گسترده در مجموع ۸۵ ایستگاه دارد که چهار ایستگاه بهعنوان مراکز اصلی در نظر گرفته شدهاند. قابلتوجهترین آنها ایستگاه مترو منطقه مالی ملک عبدالله (KAFD) است که دفتر معماری زاها حدید، معمار مطرح جهان، طراحی کرده است.
ایستگاه منطقه مالی ملک عبدالله با محاسبات دقیق طراحی شده که هدف آن آسان کردن مسیریابی برای مسافران بوده و نمای بیرونی آن یک فرم منحنی مشبک و چشمنواز است که برای مقابله با گرمای شدید تابستان در پایتخت عربستان سعودی کارایی دارد.
مترو ریاض با ظرفیت جابهجایی ۳.۶ میلیون مسافر در روز پس از تکمیل، قرار است ترافیک در پایتخت عربستان سعودی را به طور قابلتوجهی کاهش دهد و به این ترتیب از تولید دیاکسید کربن تا حدود ۱۲.۵ میلیون تن در سال بکاهد.
این پروژه که تحت هدایت کمیسیون سلطنتی شهر ریاض و با حمایت شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، انجام میشود، با اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ سعودیها برای تبدیل شدن به یکی از اصلیترین قطبهای گردشگری و ورزش جهان همسو است.
خدمات مترو از طریق ۱۸۳ قطار با ۴۴۸ واگن تولید شرکتهای زیمنس آلمان، بمباردیر کانادا و آلستوم فرانسه ارائه خواهد شد. همچنین اعلام شده که «طراحی مدرن و یکپارچه» این قطارها را شرکت فرانسوی اوان پرمیر (Avant Premiere) انجام داده است.
قطارهای مترو ریاض در سه دسته طبقهبندی شدهاند: درجه ۱، خانوادگی و مجردی. تمامی این قطارها صندلیهای ارگونومیک، روشنایی الئیدی LED، تهویه مطبوع و سیستم اطلاعات برای مسافران دارند و همگی خودکارند.
سیستمهای حملونقل شهری بدون راننده پیش از این در بوداپست مجارستان، سیدنی استرالیا و تایپه در تایوان آزمایش شدهاند.
شرکت آلستوم درباره مترو ریاض اعلام کرد که «تمام قطارها بدون رانندهاند. حرکت قطارها با یک سیستم سیگنالینگ پیشرفته اداره میشود که سرعت قطارها را کنترل میکند و درباره ایمنی عملیات از جمله باز کردن خودکار درهای قطار اطمینان کسب میکند.»
بنا بر اعلام شرکت آلستوم، این قطارها به یک سیستم اطلاعاتی پیشرفته برای مسافران مجهز است که از طریق صفحه نمایش و بلندگوهای داخل قطار و روی سکوهایی در ایستگاهها به مسافران اطلاعات ارائه میدهد.
افتتاح مترو ریاض در حالی است که چندی پیش نیز موسسه سرمایهگذاری بلکراک در گزارشی اعلام کرد که عربستان سعودی قادر است سرمایهگذاریهای جهانی را جذب و به لطف منابع طبیعی فراوان و نیروی کار جوان، اقتصادی متنوع ایجاد کند. بلکراک یک شرکت سرمایهگذاری چندملیتی آمریکایی است که در حال حاضر بزرگترین موسسه مدیریت دارایی جهان به شمار میرود. در آخرین گزارش این موسسه آمده است که عربستان سعودی در بازارهای دولتی و خصوصی فرصتهای قابلتوجهی ارائه میکند.
بر اساس این تحلیل، عربستان سعودی در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای عملکرد قابلتوجهی دارد. در این گزارش آمده است که پادشاهی سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ تولید برق را از ۴۰ درصد نفت و ۶۰ درصد گاز به ترکیبی برابر از گاز و انرژیهای تجدیدپذیر برساند.
در کنار ساخت پروژههای عظیمی مانند شهر آیندهنگر نئوم، عربستان سعودی امیدوار است میزبان مسابقات جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۳۴ باشد.